Asielzoekers komen talloze hindernissen tegen op weg naar de arbeidsmarkt



Slechts een kleine minderheid van de asielzoekers in Nederland komt aan een baan. Dat komt onder meer doordat ze maar 24 weken per jaar mogen werken, waardoor werkgevers afhaken. Maar er zijn nog meer obstakels waardoor tienduizenden asielzoekers niet werken.

Werkgevers moeten een tewerkstellingsvergunning (TWV) aanvragen, maar kennen de procedures niet. Wie toch een aanvraag doet, kan op lange wachttijden rekenen.

Ook moeten asielzoekers steeds langer wachten op een BSN-nummer. Zonder BSN-nummer kunnen asielzoekers geen rekening openen voor hun salaris.

Kinderopvang is niet of moeilijk te regelen.

 Asielzoekers die deze horden hebben genomen, schrikken vaak van de eigen bijdrage die ze moeten etalen zodra ze gaan werken. Vooral gezinnen moeten veel afdragen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Doordat de eigen bijdrage achteraf wordt verrekend, raken sommige asielzoekers in de schulden.

Asielzoekers mogen pas werken na langer dan zes maanden in Nederland geregistreerd te staan en niet langer dan 24 weken. De rechter oordeelde eerder deze maand dat dit in strijd is met de Europese Opvangrichtlijn.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil voor de zomer reageren op het oordeel van de rechter. "We moeten de uitspraak goed bestuderen en zorgvuldig kijken naar de consequenties van deze uitspraak", laat een woordvoerder weten.

De Tweede Kamerleden hebben hierover ook nog niet beantwoorde vragen gesteld op 11 mei jl. (zie link)

Daarnaast loopt er een initiatief nota van het lid Podt over “Meedoen vanaf dag één” (Kamerstuk 36139-2). 








Update 17-05-2023

Het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaan in hoger beroep in de zaak van een asielzoeker die meer wil werken dan de Nederlandse wet toestaat.

Asielzoeker mag voorlopig toch niet langer dan 24 weken werken 

Bronnen

Nu 30-04-2023 Asielzoekers komen talloze hindernissen tegen op weg naar de arbeidsmarkt

tweedekamer 11-05-2023 Inbreng verslag van een schriftelijk overleg inzake het rapport van Regioplan 'Belemmeringen asielzoekers bij het toetreden tot de arbeidsmarkt' (Kamerstuk 32824-384)

Aanbiedingsbrief en bijlage 12-04-2023Rapport van Regioplan 'Belemmeringen asielzoekers bij het toetreden tot de arbeidsmarkt'

Kamerstukken 15-05-2023 van het lid Podt over “Meedoen vanaf dag één” (Kamerstuk 36139-2)

Anne-Marijke Podt D66

COA eigen bijdrage in de opvangkosen

NOS 17-05-2023 Asielzoeker mag voorlopig toch niet langer dan 24 weken werken


Commentaar

De zes maanden eis is niet wenselijk omdat de asielzoeker gedwongen in een afhankelijkheidssituatie wordt gebracht. Daarbij zijn er tekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Kortom win-win situatie.

De eigen bijdrage is nodeloos ingewikkeld gemaakt. Er staan geen bedragen en uitleg op de website van de COA.. De asielzoeker moet maar contact zoeken me de infobalie van de COA. 

Ook de TWV procedure is nodeloos ingewikkeld en gericht op voorkomen verdringing . Dit past niet in een tijd van arbeidstekorten. Alles moet erop gericht zijn vacatures in tekort sectoren te vervullen. Wachttijden bij BSN nummer zijn ook niet nodig. Ga uit van vertrouwen en niet permanent wantrouwen. De overheid is dienend aan de burger en niet omgekeerd. 

Het hoger beroep is m.i. een verkeerd signaal.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Factsheet statushouders en gezinsmigranten: rapportage inburgering, onderwijs, werk en bijstand: Inburgering statushouders vlakt af

Autoriteit Persoonsgegevens roept minister Hoekstra op het matje om algoritme

Slavernij uitgelegd voor kinderen