Kim spreekt zich uit

 


Kim Schofaerts is een van de Hagenaars die zich uitspreekt tegen discriminatie en racisme. “Iedereen discrimineert, meestal onbewust. Maar maak de keuze om je vooroordelen opzij te zetten.”

Als voormalig voorzitter van MKB Den Haag heeft ze contact met alle lagen van de Haagse samenleving. In haar huidige functie als aanbestedingsexpert bouwt ze bruggen tussen verschillende sectoren. Bij Divers Den Haag helpt ze organisaties die inclusiever willen worden. Een echte bruggenbouwer.

Al jong zag Kim in Frankrijk hoe Algerijnse en Tunesische jongeren gediscrimineerd werden door de politie. “Toen voelde ik het onrecht diep in mijn wezen. Ik kom zelf uit een witte community en was dit niet gewend. Vanaf dat moment ben ik er altijd bewust van geweest dat we dit niet moeten willen in onze samenleving.”

‘Inclusief is het in Den Haag zeker niet’
Ze noemt Den Haag een zeer diverse stad. “Maar inclusief is het hier zeker niet. Ik vind dat Den Haag nog heel gesegregeerd is. Per wijk kun je zeggen wat voor wijk het is, wat er gestemd wordt en wat de culturele achtergrond van de dominante bevolkingsgroep is. Dit zie ik ook terug in het bedrijfsleven.”

Als voorbeeld noemt ze verschillende bedrijven die ze tegenkwam in haar tijd als voorzitter van het MKB. “Bedrijven die personeel via hun eigen netwerk en in de voor hen bekende weg zochten, zoals ze dat altijd deden. Maar het werd steeds lastiger om geschikt personeel te vinden door de krapte op de arbeidsmarkt. Als je echter breder kijkt, zag je dat een hele groep niet werd meegenomen in de werving. Bijvoorbeeld de Haagse jeugd met een niet-Westerse achtergrond (ruim 70% van de Haagse jeugd). Hier zitten veel mensen bij met de juiste skills, je moet ze alleen wel zien te bereiken. Door op een andere manier je personeelswerving te kijken kom je verder”.

‘Vooroordelen opzij’
Iedereen discrimineert, benadrukt Kim. “Het betekent letterlijk onderscheid maken. Maar we weten ook dat de eerste indruk 9 van de 10 keer niet juist is. We moeten onszelf blijven uitdagen om anders te kijken. Alleen dan kunnen we elkaar echt ontmoeten.”
Zelf heeft ze soms ook vooroordelen, geeft ze toe. Die bevraagt ze dan.“ Als je dit alleen al toegeeft, kun je er anders mee omgaan. Je hoofd zo programmeren dat je je eerste oordeel even opzij zet. Ik wil mezelf elke dag in de spiegel kunnen aankijken, is dit integer, ethisch, voelt dit oké?.”

Het is soms ook behulpzaam om het na te vragen, tipt ze. “Ik zat een keer in de trein tussen een groepje jongemannen. Het was bloedheet, iedereen was bloot gekleed. Het ene moment spraken ze Nederlands en het andere moment een voor mij onbekende taal. Ik dacht dat ze opmerkingen over mij of de omgeving maakten. Na even twijfelen, besloot ik te vragen welke taal ze spraken. Het bleek Farsi. Ik vroeg ze waarom ze het ene moment Nederlands spraken en het andere moment Farsi en wat bleek? Ze hadden het zelf niet door dat ze tussen deze twee talen switchten. Ze spraken Farsi als ze het over vroeger hadden en Nederlands als het over het heden ging. Ze hadden het dus helemaal niet over de mensen in de trein.”

‘Den Haag moet veranderen’
Den Haag moet veranderen. Het melden van discriminatie draagt daar volgens haar aan bij, zodat er meer bewustzijn op komt. “Natuurlijk is het fijn als mensen zich prettig voelen in een bepaalde wijk en onder een bepaalde groep. Maar als je werkt, sport of in je vrije tijd is het belangrijk om contacten buiten je bekende veilige omgeving te leggen, elkaar te ontmoeten. De verschillen omarmen, maakt ons een sterkere maatschappij en daarmee een sterkere stad.”

Haagse Antidiscriminatie Alliantie
De Haagse Antidiscriminatie Alliantie bestaat uit een Hagenaars die op persoonlijke titel strijden tegen discriminatie. Mensen met allerlei beroepen, expertises en achtergronden met allemaal een eigen netwerk verspreid door de hele stad. Het zijn mensen die ieder vanuit zijn of haar eigen expertise of ervaring betrokken zijn bij het thema discriminatie in de stad. In hun ogen is er geen plek voor discriminatie in Den Haag. Zij geloven dat het melden van discriminatie helpt om er iets tegen te doen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Factsheet statushouders en gezinsmigranten: rapportage inburgering, onderwijs, werk en bijstand: Inburgering statushouders vlakt af

Autoriteit Persoonsgegevens roept minister Hoekstra op het matje om algoritme

Slavernij uitgelegd voor kinderen