Onderzoek 'Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien' - Diversiteit en inclusiviteit in de film- en AV-sector
Conclusie
Dit is het eerste onderzoek in Nederland naar de etnische diversiteit en inclusiviteit van de film- en AV-sector.
Het onderzoek laat zien dat er in de sector, afgezet tegen het landelijke gemiddelde, in grote lijnen sprake lijkt van een representatieve vertegenwoordiging van de voor Nederland relevante etnische groepen. Echter, de sector is ruimtelijk geconcentreerd in de Randstad en het etnisch-demografische profiel van deze regio is veel diverser dan het landelijke gemiddelde. Afgezet tegen dat profiel is vermoedelijk sprake van ondervertegenwoordiging. Bovendien zien we dat de positie van makers van kleur binnen de sector minderstevig is dan die van witte makers. Ze hebben minder werk, zijn vaak korter werkzaam in de sector en zijn ondervertegenwoordigd in leidinggevende functies. Deze achtergestelde positie vertoont een samenhang met de inclusiviteit. Deze wordt door een grote meerderheid van makers van kleur als onvoldoende ervaren, wat zich ook vertaalt in een negatiever oordeel over de sociale veiligheid op de werkvloer.
Reactie van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Gunay Uslu
Het onderzoek dient als een spiegel voor de sector. De culturele en creatieve sector moet toegankelijk zijn voor iedereen. Makers en andere professionals moeten zich ten volle kunnen ontwikkelen. Uit dit onderzoek blijkt dat dit nog niet voor iedereen in dezelfde mate het geval is , en dat is ontoelaatbaar. Ik roep de sector daarom op om met de uitkomsten van het onderzoek aan de slag te gaan.
Het inclusief maken van de sector is immers een collectieve opgave. Ik blijf daarbij de sector aanjagen en ondersteunen. Dit onderzoek is een nulmeting, een momentopname. Het is mijn intentie om de ontwikkelingen op dit terrein te blijven monitoren en het onderzoek periodiek te herhalen
Bron:
Reacties
Een reactie posten