Zorggroep Drenthe stopt in de toekomst met de inzet van buitenlandse studenten


Zorggroep Drenthe gaat in de toekomst niet langer gebruik maken van buitenlandse studenten. De huidige lichting van 40 Indonesische studenten maakt de studie in combinatie met stage af, maar daarna komt er geen vervolg.

🖋 Petra Wijnsema

Zorggroep Drenthe gaat in de toekomst geen gebruik meer maken van buitenlandse studenten
© RTV Drenthe/Petra Wijnsema

Zorggroep Drenthe gaat in de toekomst niet langer gebruik maken van buitenlandse studenten. De huidige lichting van 40 Indonesische studenten maakt de studie in combinatie met stage af, maar daarna komt er geen vervolg.
Dat is de uitkomst van een gesprek tussen Zorggroep Drenthe en vakbond FNV Zorg en Welzijn, dat vanochtend heeft plaatsgevonden.

Via RTV Drenthe kwam in juli naar buiten dat er klachten zijn bij een groep van 40 Indonesische studenten die bij Zorggroep Drenthe studeren en stage lopen. Zij zijn zes dagen per week actief, hebben gebroken diensten en krijgen amper stagebegeleiding. Onder de studenten ontstond onrust nadat voor vijf van hen het traject stopte omdat zij twee onvoldoendes voor hun stage hadden gehaald.

Andere leiding

Camara van der Spoel, bestuurder van FNV Zorg en Welzijn, noemt het een goed gesprek. "Er zit een nieuwe bestuurder en die liet duidelijk merken dat de samenwerking met Yomema en onderwijsinstelling Avans+ om buitenlandse studenten in te zetten voor stage en werk, niet zijn kindje is. Het traject met de huidige studenten wordt wel afgemaakt, maar er komt geen nieuwe lichting meer."

Zorggroep Drenthe wil het besluit zelf niet toelichten. De zorginstelling heeft tegen FNV gezegd dat de reden van de stopzetting is dat de aantallen te groot zijn. "Het bleek lastig om voor alle studenten een stageplek te vinden en hen te voorzien in voldoende begeleiding", aldus Van der Spoel.

De Indonesische studenten zijn naar Nederland gehaald door Yomema (Your medical matchmaker), die het presenteert als een innovatieve manier om de personeelstekorten in de zorg in Nederland op te lossen. Yomema regelt de selectie in Indonesië. De studenten worden door opleidingsinstituut Avans+ uit Breda opgeleid tot Bachelor of Nursing International, een internationale titel die overeenkomt met hbo verpleegkunde niveau 6. Per regio zoeken Yomema en Avans+ samenwerking met regionale zorginstellingen. De studenten hebben in Indonesië een afgeronde opleiding in de zorg op mbo- of hbo-niveau. In Indonesië hebben ze een programma gevolgd van een half jaar in de Nederlandse taal en cultuur.
Dreiging hoge boete

De Arbeidsinspectie is bezig met een onderzoek naar de gang van zaken. Het is nog onduidelijk wanneer het rapport over dit onderzoek verschijnt. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft de aanvragen van nieuwe visums 'on hold' gezet totdat de uitkomst van het onderzoek van de Arbeidsinspectie bekend is.

Intussen gaat Zorggroep Drenthe al wel verandering aanbrengen in het traject. Zo willen ze volgens de FNV af van het boetebeding dat in de arbeidsovereenkomst staat. Studenten zouden duizend euro boete kunnen krijgen als ze bijvoorbeeld niet melden dat ze een relatie hebben.

"Zorggroep Drenthe zei te denken dat zo'n boetebeding wel mocht. Maar ze gaan die boetebedingen uit de contracten halen, al hebben ze er niet bij gezegd op welke termijn", geeft Van der Spoel aan.

Betere roosters?

Verder zouden ook de roosters zijn aangepast. "Wij kregen klachten dat studenten gebroken diensten moesten draaien en ieder weekend moesten werken. Ik heb nog geen bevestiging gehad van de studenten of de roosters inderdaad zijn aangepast", zegt de bestuurder van FNV.

FNV Zorg en Welzijn blijft een vinger aan de pols houden. "Yomema, die dit allemaal heeft geïnitieerd, is bezig om nieuwe constructies op te zetten om buitenlandse studenten hier naartoe te halen, want ze lopen tegen meer problemen aan bij de huidige constructie. Wij gaan kijken of die constructies wel door de beugel kunnen. Want als FNV zeggen wij al langer dat personeelstekort in de zorg ook kan worden opgelost door goed werkgeverschap te tonen en reguliere werknemers fatsoenlijke contracten aan te bieden."

Geen inhoudelijke reactie zorginstelling

Zorggroep Drenthe bevestigt dat er geen nieuwe trajecten meer komen, maar wil pas inhoudelijk reageren als de uitkomsten bekend zijn van een onderzoek van de Arbeidsinspectie

Bron:

























Reacties

Populaire posts van deze blog

Factsheet statushouders en gezinsmigranten: rapportage inburgering, onderwijs, werk en bijstand: Inburgering statushouders vlakt af

Autoriteit Persoonsgegevens roept minister Hoekstra op het matje om algoritme

NRC De Stedelijk-directie over de diversiteitsslag: ‘Er zijn veel dingen waarover we ongemak voelen’