Raad van State verbiedt terugkeren naar Italië, Kroatië, Griekenland en Malta en eist afhandelen asielverzoek door Nederland.

Foto NRC Kees van de Veen

woensdag 26-04-2023

Nederland mag geen asielzoekers terugsturen naar Italië. De Raad van State oordeelt dat er door de opvangproblemen in Italië een reëel risico is dat de asielzoekers daar op straat belanden en dat is in strijd met de mensenrechten. Eerder bepaalde de Raad van State al dat een rechter asielzoekers ook niet zomaar mag terugsturen naar Kroatië, Griekenland en Malta.(nos).


Sinds eind vorig jaar hebben de Italiaanse autoriteiten al enkele keren aangegeven dat het overdragen van asielzoekers op grond van de Dublinverordening tijdelijk moet worden opgeschort, omdat er een gebrek aan opvangfaciliteiten is. Het is onduidelijk wanneer deze problemen zijn opgelost en tot die tijd kunnen asielzoekers niet worden teruggestuurd naar Italië.(europa nu) 


In dit geval betreft het een Nigeriaanse man en een man die zegt dat hij uit Eritrea komt. De Nigeriaan heeft eerst drie keer in Italië asiel aangevraagd en vervolgens nog een keer in Nederland. De andere man is via Italië Europa binnengekomen, maar heeft daar geen asiel aangevraagd.(ad) 


Opvallend is de reactie van een woordvoerder van het ministerie : De uitspraak verandert ‘aan de dagelijkse praktijk waarschijnlijk weinig’. Het aantal asielzoekers zal niet in grote getale toenemen, want Italië wilde toch al nauwelijks mensen terugnemen.

 
De uitspraken hebben tot gevolg dat de staatssecretaris op dit moment asielaanvragen die Italië op grond van de Europese Dublinverordening eigenlijk moet behandelen, toch zelf zal moeten behandelen.(uitspraak) De staatssecretaris zegt dat het om ’een paar duizend mensen’ gaat die Nederland nu niet terug kan sturen.(telegraaf).

Update 27-04-2023

Inmiddels mag terugsturen naar België ook niet meer.(Telegraaf) Een groot probleem kan het niet zijn. Nederland legde in 2022 tot en met november 180 Dublin-claims neer bij België. Daarvan werden er 140 geaccepteerd door België. Toch leidde het maar tot 20 daadwerkelijke overdrachten. Van de rest verdween een flink deel van de radar.

 


voor meer informatie raadpleeg de volgende links












Reacties

Populaire posts van deze blog

Factsheet statushouders en gezinsmigranten: rapportage inburgering, onderwijs, werk en bijstand: Inburgering statushouders vlakt af

Autoriteit Persoonsgegevens roept minister Hoekstra op het matje om algoritme

Slavernij uitgelegd voor kinderen