Vivent toont lef en leidt verpleegkundigen uit Indonesië op update 20-07-2023 er is sprake van uitbuiting

 

Op de foto staan van links naar rechts:Wilco de Vries , directeur Tempo Team Special Labels en Pieter Hermsen, bestuurder Vivent.

11 verpleegkundigen uit Indonesië aan de slag bij Vivent

Het tekort aan zorgmedewerkers in Nederland is flink en vormt een bedreiging voor ons zorgstelsel. Om nieuwe collega’s te vinden vissen zorgorganisaties allemaal in dezelfde vijver. Dat is niet vaak de beste oplossing, dus moeten ze anders gaan denken, durven én gaan organiseren. Ook Vivent herkent dit en wil alles doen voor een oplossing. Zelfs als hiervoor grenzen moeten worden verlegd. Zo is het idee ontstaan om verpleegkundigen uit Indonesië over te halen. Hiervoor is deze week een overeenkomst ondertekend om dit gezamenlijk mogelijk te maken.


In Indonesië is er een teveel aan zorgmedewerkers. Velen van hen zitten daardoor zonder baan terwijl zij in Nederland erg waardevol kunnen zijn. Vivent haalt daarom verpleegkundigen uit Indonesië naar Nederland op basis van een studieverblijfvergunning. Zij volgen in Nederland een opleiding tot hbo-verpleegkundige en zijn gedurende hun opleiding van circa 4 jaar inzetbaar bij Vivent, in de vorm van een stage en een bijbaan. In hun thuisland hebben ze een opleiding tot verpleegkundige afgerond en ze willen graag een diploma dat Europees geldig is. In Nederland zijn zij, na het behalen van de Algemene Kennis- en Vaardighedentoets (AKV), bevoegd om te werken als verzorgende IG. De verpleegkundigen gaan werken in de woonzorgcentra van Vivent en na een jaar ook in de wijkverpleging.


De verpleegkundigen uit Indonesië worden goed ondersteund, ook bij hun integratie binnen de Nederlandse samenleving. Voordat zij naar Nederland komen hebben ze al een Nederlandse taal- en cultuurcursus gehad. Na 4 jaar kunnen de verpleegkundigen met de opgedane kennis en kunde terugkeren naar hun geboorteland. Maar mogelijk blijven er ook verpleegkundigen bij ons werken en in Nederland wonen.

Thea van Rijbroek, adviseur opleidingen bij Vivent: “Ik ben ervan overtuigd dat dit initiatief snel een positieve bijdrage levert als het gaat om de continuïteit van onze zorgverlening. En er zijn minder invallers en zzp-ers nodig. Daarnaast is dit een waardevolle ervaring voor zowel de buitenlandse verpleegkundigen als voor ons. We leren van elkaars waarden en normen. Want iedereen doet er toe en is van waarde, ongeacht de verschillen.”

Eén van de doelen van de samenwerking is ook het verder opbouwen van de gezondheidszorg in Indonesië. Door de uitwisseling wordt er een positieve bijdrage geleverd aan de kwaliteit van de gezondheidszorg in Indonesië.


Overeenkomst


Vivent werkt in dit project samen met de organisaties YomemaAvansplus en Tempo Team Op woensdag 7 juni is een overeenkomst ondertekend tussen Tempo Team en Vivent. Deze overkomst maakt het mogelijk dat de 11 Indonesische verpleegkundigen naar Nederland komen. Naar verwachting starten ze op 28 augustus hun eerste werk- en studiedag bij Vivent. Yomema rekruteert de verpleegkundigen uit Indonesië, Avans+ zorgt samen met Vivent voor de opleiding. De gezamenlijke partijen zorgen onder andere voor huisvesting en integratie en begeleiden hen gedurende hun werk in Nederland.

Er komen nog meer verpleegkundigen uit Indonesië naar Nederland, zij gaan aan de slag bij andere zorgorganisaties in Nederland.



Zij-instromers en zorgtechnologie

Naast het opleiden van andere doelgroepen zoals zij-instromers en de inzet van technologie, is het versterken van het netwerk van de cliënt- en familieparticipatie ook een onderdeel dat bijdraagt om de zorg te kunnen blijven leveren.

Tempo-Team lanceert programma buitenlandse verpleegkundigen


Bron : Vivent 06-05-2023 toont lef en leidt verpleegkundigen uit Indonesië op


Indonesische verpleegkundigen worden hier uitgeknepen: 'Ik voel me opgelicht'

Ervaren Indonesische verpleegkundigen worden onder valse voorwendselen naar Nederland gehaald om hier de zorg te verlichten. Ze moeten veel meer werken dan afgesproken en worden niet opgeleid zoals beloofd, blijkt uit onderzoek van NU.nl. De arbeidsinspectie en de IND hebben zich nu ook op de zaak gestort.

"We worden hier overwerkt, uitgebuit en aan ons lot overgelaten." Dat zeggen Indonesische verpleegkundigen die via hogeschool AVANS+ en partnerbedrijf Your Medical Matchmaker (Yomema) in Nederland werken en tegelijkertijd hun Nederlandse hbo-verpleegkundigediploma halen. Maar veel beloftes worden niet nagekomen.

De studenten werken geen 16 maar tot 40 uur per week. Maar doordat er 24 uur als stage-uren worden opgeschreven, krijgen ze daar niet voor betaald. En in plaats van klaargestoomd te worden voor managementfuncties in een ziekenhuis, houden de Indonesiërs zich alleen bezig met de uitvoering van ouderen- en thuiszorg.

Van de beloofde 1.000 euro netto per maand blijft na woonlasten en reiskosten te weinig over om van te leven, zeggen studenten. En met hun klachten wordt niets gedaan. NU.nl sprak zes studenten die allemaal dezelfde ervaringen hebben.

Matchbedrijf Yomema schrijft op zijn website dat de studenten aan het eind van hun studie kunnen "bijdragen aan het verbeteren van de Indonesische zorg". Maar volgens Rangga heeft het leerwerktraject geen aansluiting op het Indonesische zorgsysteem. "In Indonesië hebben we haast geen verpleeghuizen of thuiszorg. Uiteindelijk hebben ze hier in Nederland dus meer aan ons dan wij aan hen", zegt Rangga.

Ika's wens is voorlopig uitgekomen: de IND verleent voorlopig geen studentenvisa voor nieuwe lichtingen, laat de organisatie weten aan NU.nl. In elk geval niet zolang de arbeidsinspectie onderzoek doet naar dergelijke leerwerktrajecten. Die meldt dat nieuwe initiatieven zoals deze wel vaker worden onderzocht, maar dat ze in dit geval ook specifieke signalen van misstanden kreeg. De inspectie verwacht de resultaten na de zomer te kunnen bekendmaken.

Lees verder in Nu 20-07-2023 

Commentaar

Nieuw model arbeidsmigratie onder de noemer studie met deelnemer uit buitenland.

werving via organisatie in het land van werving met relaties ministeries onderwijs en zorg, regelt ook de aanvraag visum en introductie Nederlands en Nederlandse samenleving 

4 jarige studie en begeleiding HBO Verpleegkundige in Nederland door een Hogeschool

uitzendbureau regels de invulling werk in de opleiding, de huisvesting en beheersing Nederlandse taal

zorgverlener die werkaanbod voor uitzendbureau doet

Op 12-06-2023 reactie gevraagd van Vivent. /ik zal deze reactie verwerken in de post met als deadline 19-6-2023  Nooit en reactie gekregen. Gelet op artikel van Nu verbaast me dit niet

Reacties

Populaire posts van deze blog

Factsheet statushouders en gezinsmigranten: rapportage inburgering, onderwijs, werk en bijstand: Inburgering statushouders vlakt af

Autoriteit Persoonsgegevens roept minister Hoekstra op het matje om algoritme

NRC De Stedelijk-directie over de diversiteitsslag: ‘Er zijn veel dingen waarover we ongemak voelen’