WODC Incidenten en misdrijven door bewoners van COA- en crisis- noodopvanglocaties 2022



Overlast en criminaliteit door asielmigranten is, net als het aantal bewoners in de opvang, in 2022 toegenomen.  Er werden 8700 incidenten en 5700 misdrijven geregistreerd, waarvan de betrokkene op  een COA- of crisisnoodopvanglocatie verbleef.

Doel  van rapportage
Het doel van de rapportage is tweeledig. Ten eerste worden incidenten op COA- en CNO-locaties beschreven en wordt daarmee een algemeen beeld geschetst van de frequentie van incidenten en de trend hierin door de jaren heen. Daarnaast geeft de rapportage een overzicht van de misdrijven waarvan bewoners tijdens hun verblijf op COA- of CNO-locaties verdacht werden. Om deze cijfers in perspectief te kunnen plaatsen, worden waar mogelijk ook criminaliteitscijfers gepresenteerd over de algemene Nederlandse bevolking. Door een rapportageperiode van meerdere jaren aan te houden, kunnen bovendien ontwikkelingen over de tijd in kaart gebracht worden.

In 2022 verbleven 83.080 asielzoekers op een COA-locatie of in de crisisnoodopvang.Er werden 8700 incidenten en 5700 misdrijven geregistreerd, waarvan de betrokkene op  een COA- of crisisnoodopvanglocatie verbleef


Het grootste deel van Oekraïense vluchtelingen die in 2022 naar Nederland kwamen, blijft buiten beschouwing in deze rapportage (opvang gemeenten).
Asielzoekers vallen ook buiten de doelgroep zolang ze nog niet aangemeld zijn, bijvoorbeeld voor de periode dat ze bij het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten wachten


Het aandeel unieke asielmigranten  dat verdacht wordt van een misdrijf is ten opzichte van 2021 gelijk gebleven (3%).

De overgrote meerderheid van COA- en CNO-bewoners wordt nooit verdacht van een misdrijf


Het meest voorkomende type misdrijf waar asielzoekers van verdacht worden, is vermogensmisdrijven (77%) waarbij het overwegend gaat om diefstal/verduistering en inbraak. 
In 2021 betrof dat 73%.

Alleen misdrijven zijn geteld die gepleegd zijn terwijl de verdachte vreemdeling op een van de genoemde opvanglocaties woonde

Afgezet tegen cijfers over de algemene bevolking, zijn COA- en CNObewoners naar verhouding vaker betrokken bij vermogensmisdrijven en juist minder vaak bij geweldsmisdrijven. In de voetnoot staat het volgende voorbehoud Met de kanttekening dat deze percentages niet gecorrigeerd zijn voor verschillen in de opbouw van de doelgroep asielzoekers en de Nederlandse populatie (waaronder leeftijd, geslacht en sociaaleconomische achtergrond).


Nationaliteiten
met relatief hoge aandelen verdachten zijn Algerijns (44%), Marokkaans (33%) en Tunesisch (31%). Ook in 2021 waren deze nationaliteiten oververtegenwoordigd (resp. 35%, 29% en 33%). In 2022 heeft deze oververtegenwoordiging zich verder doorgezet. Hoewel de oververtegen-woordiging mogelijk deels te verklaren is vanwege het feit dat mannen en jongvolwassenen vaker worden verdacht van een misdrijf, kan dit geen sluitende verklaring zijn waarom zoveel Algerijnse, Marokkaanse en Tunesische asielzoekers verdacht worden van een misdrijf. 
Kwalitatief vervolgonderzoek is nodig om antwoord te krijgen op de grondoorzaken van crimineel gedrag van deze groepen asielzoekers. 


Daarnaast (de misdrijven liggen veelal voor het jaar van de uitspraak)




Het aandeel unieke asielmigranten dat betrokken is geweest bij een incident is ten opzichte van 2021 met één procentpunt gestegen (van 6% naar 7%). 

Hierbij hoeft het niet altijd te gaan om strafrechtelijke overtredingen. Het gaat om incidenten van verbale agressie (zoals schelden en dreigen), fysieke agressie (zoals slaan, schoppen, trappen), non-verbale agressie (zoals agressieve houding of gebaren), verbale suïcidedreiging of zelfdestructieve acties. Overtredingen van de COA-huisregels en suïcides zijn niet meegenomen




 
Bij bijna een kwart van de incidenten zijn alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) betrokken, terwijl 4% van de gemiddelde bezetting in 2022 voor rekening van amv-locaties kwam. Dat amv-ers relatief vaak betrokken zijn bij incidenten, ligt eveneens in lijn met de bevindingen van de vorige rapportage. Dat amv’s desalniettemin relatief vaker dan andere  vreemdelingen als betrokken bij incidenten geregistreerd staan, hangt mogelijk samen met de hogere mate van begeleiding op amv-locaties inclusief de bijbehorende meldings- en opvolgingsplicht.

De staatssecretaris  wil voor het eind van het jaar een nadere duiding geven op de cijfers.

Commentaar
Het overzicht geeft een rommelige indruk. Wat is eigenlijk het doel van deze cijferexercitie? Er is eigenlijk geen doel als de omschrijving van het WODC wordt aangenomen. We registreren om te registreren.
Het gaat om verdachten (puur aanhouding) en veroordelingen door de rechter met geen inzicht in duur verblijf en aard van verblijf (wat met asielmigranten die niet neer in Nederland mogen wonen, de asielmigranten die niet in een coal okatie wonen. Er kunnen geen uitspraken over DE asielzoeker aan worden ontleend,. Hoeveel verdachten worden uiteindelijk veroordeeld ?
Misschien stoppen met dit soort rapportages. 


Bronnen












Reacties

Populaire posts van deze blog

Autoriteit Persoonsgegevens roept minister Hoekstra op het matje om algoritme

NRC De Stedelijk-directie over de diversiteitsslag: ‘Er zijn veel dingen waarover we ongemak voelen’

Instroom door asielmigratie is in week 39 2023 gelijk gebleven t.o.v. week 38 van vorig jaar en tot nu toe 2.100 minder dan vorig jaar en toch gaat het vastlopen