Geen visa voor Indonesische 'zorgzusters' die naar Twente willen Update 02-08-2023

 

Indonesische studenten met een afgeronde zorgstudie worden in hun eigen land via onder meer taalcursussen voorbereid op een vervolgstudie in Nederland. © Yomema   

De teleurstelling is groot. Indonesische studenten die vanaf deze zomer zouden gaan werken in de zorg in Enschede en later mogelijk elders in Twente en de Achterhoek, komen voorlopig niet. De Arbeidsinspectie is een onderzoek gestart. Zo lang dat loopt, geeft de IND geen visa af.



Er is commotie ontstaan rond de ‘zusters’. Niet die van Twente, maar een andere groep Indonesische studenten die in Drenthe werkt. Het werkklimaat zou onder de maat zijn, met als gevolg dat de inspectie is gealarmeerd. „We balen enorm”, zegt Lex Smetsers, namens de zorgorganisaties Livio, Manna, Liberein en De Posten in Enschede. Zolang het onderzoek gaande is, krijgen de 75 studenten die naar Enschede willen geen visa.(raf: op de websites van de zorgorganisatie is het project niet vermeld)

Opstartproblemen
Al sinds mei wordt op hun komst gerekend. De opzet was voor de duur van vier jaar. De Indonesiërs zouden hier een hbo-opleiding volgen en stage lopen bij de vier ouderenzorgorganisaties, verenigd in de Zorgschakel. De helpende handjes zijn meer dan welkom. Het personeelstekort speelt overal in de zorg.

De Zorgschakel wist dat er ‘opstartproblemen’ waren met Indonesiërs elders in het land. Recent kwam via Nu.nl een stortvloed van kritiek naar buiten. De website heeft meerdere Indonesische studenten gesproken. Ze geven aan dat ze ‘overwerkt zijn, uitgebuit worden en aan hun lot worden overgelaten’. De studenten vinden dat ze te veel uren moeten werken en te weinig betaald krijgen.


„Inhoudelijk gaan wij hier niet op reageren”, zegt bestuurder Smetsers van Livio, namens de Zorgschakel. „Dat is alleen maar olie op het vuur gooien.” In een verklaring richting personeel schrijft Livio dat het knelpunt voor de inspectie is dat stage kan worden gezien als werk.

Mogelijk uit ander land
De Zorgschakel werkt voor het project samen met hogeschool Avans+ in Brabant en het bedrijf Yomema dat zich bezighoudt met werving en selectie van buitenlandse studenten. Het idee was dat de Indonesiërs, die al verpleegkundige zijn, in Nederland hbo-verpleegkunde studeren, twee dagen per week stage lopen in Enschede en daarnaast een bijbaan krijgen in de zorg. 


Die opzet is gelijk aan hoe elders in het land wordt gewerkt. De zorgbazen die nu onder vuur liggen, werken ook samen met Avans+ en Yomema. Alles ligt nu open, zegt Smetsers. „Misschien komen de Indonesiërs helemaal niet meer.” Alternatieve scenario’s liggen klaar. Eén daarvan is dat er alsnog buitenlandse studenten komen, maar dan uit een ander land. Of alsnog de Indonesiërs die via een ander traject deze kant op komen.

Voor de Zorgschakel zijn de druiven zuur. In een tijd dat de zorg financieel toch al krap zit, zijn voorbereidingskosten gemaakt. Hoeveel wordt niet bekend gemaakt. Huisvesting was al geregeld, maar er is volgens Smetsers nog geen huur betaald.


Uitzendkrachten vullen gaten op
Het eerste jaar zouden de Indonesiërs in Enschede werken. Livio heeft ook verpleeghuizen in Haaksbergen, Eibergen en Neede. De optie om ook daar te werken lag open voor na de eerste periode. De Arbeidsinspectie komt na de zomer met conclusies.

Livio heeft intussen extra uitzendkrachten ingehuurd om de roosters dicht te maken. Het gaat volgens Smetsers niet om hoge aantallen externe krachten. „De Indonesiërs waren de eerste maanden min of meer boventallig. Je moet ze inwerken. Pas daarna zijn ze ruimer inzetbaar.”

Zonder personeel ook geen zorg. Enschedese verpleeghuizen wachten met smart op Indonesische verpleegkundigen
 © Reinier van Willige



Update  02-08-2023
Op 10 augustus spreekt de Arbeidsinspectie met Yomema, de organisatie die de Indonesische studenten naar Drenthe heeft gehaald. Bekeken wordt onder meer of de klachten in Drenthe niet op zichzelf staan en er meer ontevreden studenten zijn, of dat het wellicht een actie is van een enkeling.
Gedurende het onderzoek door de Arbeidsinspectie heeft de IND een studentenstop afgekondigd en worden er geen visa verstrekt. De resultaten van het gesprek van 10 augustus zijn straks cruciaal om te bepalen of er in de toekomst alsnog Indonesische studenten naar Twente kunnen komen.

Nog niet ingeroosterd
Lex Smetsers is bestuursvoorzitter van Livio, een van de vier zorgorganisaties die de Indonesische studenten naar Twente willen halen. Ook was hij in het eerste half jaar van 2021 betrokken bij de inzet van de Indonesische studenten in Drenthe, waar hij destijds werkte.
Duidelijk is dat Smetsers als 'architect' van het hele project groot voorstander is van de 'Indonesische hulp'. Hij hoopt dan ook op een positieve afloop van het gesprek en het onderzoek door de Arbeidsinspectie. Of de komst van de studenten naar Twente nu op losse schroeven staat? "Ik weet het simpelweg niet", zegt hij tegen RTV Oost. "Inhoudelijk ga ik hier ook niet op in, omdat ik het gesprek tussen de Arbeidsinspectie en Yomema niet wil beïnvloeden. De Inspectie moet gewoon in alle rust z'n werk kunnen doen."




Reacties

Populaire posts van deze blog

Factsheet statushouders en gezinsmigranten: rapportage inburgering, onderwijs, werk en bijstand: Inburgering statushouders vlakt af

Autoriteit Persoonsgegevens roept minister Hoekstra op het matje om algoritme

NRC De Stedelijk-directie over de diversiteitsslag: ‘Er zijn veel dingen waarover we ongemak voelen’